Kendo

Kendo


ALKEISKURSSILLE

-t-paita & budohousut + shinai, asepussi, öljy, miekanhoitotarv.
Shinai alkeiskurssille
Alkeiskurssilla opetetaan shinai eli bambumiekan käyttö ja perusliikkeet. Meijin Budoshop suosittelee alkeiskurssille Ikken-shinaita #100021. Ikkeniä käyttävät myös monet kokeneet harrastajat perusharjoittelussaan. Aikuisilla (18v) shinai on enintään 39'' pituinen. Miesten shinain tulee painaa vähintään 510g, jotta voi osallistua kilpailuihin ja naisilla vähimmäispaino on 480g.Naiset käyttävät usein 38'' pituista shinaita.Junioreille kannattaa kysyä shinaita Meijin Budoshopin myyjältä, vetäjältä tai katsoa kendoliiton taulukosta.Shinaita hankkiessa voi kysyä apua Meijin Budoshopin myyjältä, joka tarvittaessa ehdottaa juuri sinulle sopivaa shinaita (esim isokahvainen, kevyt, naisten, jne).
Lisäksi shinaita täytyy huoltaa, joten sitä varten tarvitaan shinaiöljyä ja huoltovälineet.Huoltovälineiksi käy usein myös tavalliset kotitarvikkeet, mutta helpottavia työkaluja ovat shinairaavin ja -veitsi, joissa on jo valmiita muotoja ja teriä shinaita varten.
Shinaita ei saa kantaa kadulla ilman suojapussia, joten tätä varten tarvitaan asepussi. Asepussi suojaa myös shinaita.
Vaatteet alkeiskurssille
Tätä varten suositellaan asuksi t-paitaa ja housuja. Housuiksi sellaiset, jotka eivät mene jalkojen alle liukastumisien välttämiseksi.Housuiksi soveltuu hyvin Meijin Budoshopin mustat budohousut, joita voi käyttää myöhemmin esim liittyessä iaidoon tai ihan muuten vain löhöasuna.
JATKOKURSSILLE

-sininen asu, bokken, toinen shinai
Alkeiskurssin lopuksi suoritetaan 6. kyu ja siirrytään jatkokurssille, jossa voidaan jo käyttää takkia eli kendogi:tä sekä housuhametta eli hakamaa.Kendossa käytetään yleisesti sinistä asua - iäkkäät herrat, kaikenikäiset naiset ja lapset voivat käyttää valkoista pukukokonaisuutta.Perinteinen väri on indigon sininen, mutta nykyään myös kemiallisesti värjätyt pitävät värin hyvin.Väri haalistuu käytössä ja pesussa vähitellen.Asuja löytyy myös kesäkäyttöön.Jatkokurssille Meijin Budoshop suosittelee sinistä GO(5)-takkia #32005 ja GO(5)-hakamaa #31010. Toki heti voi hankkia indigo-puvunkin (gi #32100/#320015 ja hakama #31100), jos tietää pystyvänsä huolehtimaan siitä - suositellaan käsinpesua ja vaatii huolellista viikkaamista.
Yksi shinai ei välttämättä kestä kauaa, joten on syytä hankkia toinen shinai varalle tai etsiä ehkä jotain erikoista itselleen (ovaali kahva, iso kahva, jne).Jatkokurssilla yleensä perehdytään myös katoihin eli ennalta määrättyihin liikesarjoihin, joissa käytetään puista miekkaa eli bokken:ia.Bokken on aikuisilla miehillä ja naisilla 102cm ja junioreilla lyhyempi. Laadukas bokken kestää harjoittelua vuosia. Meijin Budoshpopi nvalikoimasta löytyy erikoisuutena myös pidempiä ja lyhyempiä bokkenia suoraan varastosta (2.3-2.6shakua[v.2020])
EDISTYNEET

-bogu
Bogua eli suojahaarniskaa tarvitaan jatkokurssin jälkeen. Bogu mahdollistaa kendon ottelut ja oikeantyyppiset lyönnit osumilla.Aluksi kannattaa hankkia edullisempi bogu, jolla pääsee kendoon mukaan ja oman tyylin kehittyessä voi etsiä siihen sopivampaa bogua.Bogu kestää käytössä vuosia, joten edullisimmat mallit ovat lähinnä kasvuikäisille ja junioreille.Lisäksi on erityyppisiä shinaita, jotka soveltuvat eri tyyppisille harrastajille ja kokemuksen jälkeen on helpompi valita itselleen sopiva.On myös olemassa liikeratoja korjaavia ja lihasvahvistukseen käytettäviä shinaita.
LEIRIT, KOKEET, NÄYTÖKSET

-kokeissa ja leireille edustuspuku ja zekken
On syytä hankkia leireille, näytöksiin ja myöhempiin kokeisiin edustuspuku, joka edustaa käyttäjää hyvin.
Leireillä tulee käyttää nimikylttiä eli zekken:iä (myös nafuda), jossa on paikkakunta, seuran nimi tai merkki sekä harrastajan etunimen alkukirjain ja sukunimi. Zekken helpotaa esim opettajia tunnistamaan harrastajat ja antamaan kohdennettua palautetta.
Kendon kataa voidaan myös tehdä metallimiekoilla, jotka on erityisesti valmistettu juuri kendoa varten. Tavallinen iaido-miekka ei kestä tätä, joten terä täytyy olla erikoisen kestävä. Suosittelemme pitkää miekkaa #60020 ja lyhyttä #60021.